Náš příběh
Samotné Broumovsko je jedinečným místem, kde se snoubí historie, nedotčená příroda a hluboké kořeny tradic. Tyto prvky jsou výchozím bodem pro relativně nedávno založenou sýrárnu, nacházející se na samém okraji Broumova. I přes svou skromnou velikost se tato sýrárna může pochlubit špičkovými technologiemi, které se zde doplňují s dokonalou ruční prací nadšeného a zkušeného týmu. Díky této kombinaci, spolu s využitím kvalitních a lokálních surovin, zde vznikají sýry, které mohou směle konkurovat i na mezinárodní úrovni.
Sýrárna Broumov vznikla z myšlenky dvou přátel – Jana Školníka a Petra Marka – kteří chtěli podpořit rozvoj regionu a navázat na tradici poctivého řemesla. V únoru 2022 byl po třech letech vývoje oficiálně zahájen prodej prvních sýrů horského typu z lokálního mléka. O každodenní provoz sýrárny se s velkým zápalem stará Barbora Žan a Michaela Mora, které do výroby vnášejí pečlivost, cit pro detail a lásku k poctivému řemeslu. Dnes se v sýrárně ručně vyrábějí kvalitní sýry inspirované alpskými recepturami, které odrážejí poctivou práci a úctu ke krajině, ze které pochází jejich mléko.
Tak vznikla jedinečná receptura, která se nyní stala naším tajemstvím a odráží veškerou péči, kterou věnujeme každému sýrovému bochníku. Mimo to, výrobní tajemství broumovské sýrárny spočívá v třech základních principech: používání regionálního mléka, originální receptury a poctivé péče během zrání.