Přejít na hlavní navigaci


„Bangoš“ – Langoš s fermentovaným tvarohem a sýrem Braunauer

Recept pro 4 osoby. 

Ingredience - langoše:

  • 500 g hladké mouky,
  • 250 g zakysané smetany/bílého jogurtu,
  • 250 g vlažné vody,
  • 1 sáček sušeného droždí,
  • 2 lžičky soli,
  • olej na smažení.

Ingredience - fermentovaný tvaroh:

  • 1 balení tučného tvarohu (papírové folii, ne ve vaničce),
  • 50 ml plnotučného mléka,
  • 6 g soli,
  • pažitka/jarní cibulka,
  • pepř dle chuti.

+ nastrouhaný sýr Braunauer na posypání

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme fermentovaný tvaroh. Je to prastará pochoutka, naši předci si tvaroh uchovávali právě v této podobě. Balení tvarohu smícháme v uzavíratelné misce se solí a mlékem a necháme jeden až dva dny v teple fermentovat. Tvaroh získá navinulejší aroma. Poté ho můžeme smíchat s pepřem, pažitkou nebo jarní cibulkou podle chuti.

Ze surovin na langoše umícháme hladké těsto a necháme ho hodinu a půl kynout. Poté na pomoučeném vále tvoříme placky, které necháme dalších 15 minut odpočinout a následně smažíme na rozpáleném oleji. Ještě horké langoše potřeme tvarohem a posypeme sýrem Braunauer.

Dobrou chuť!