Přejít na hlavní navigaci


Konfitovaný bůček s bramborovo-sýrovou plackou a zelím

Recept pro 4 osoby.

Ingredience - konfitovaný bůček:

  • 1 kg vepřového boku bez kosti,
  • 1 kg vepřového sádla,
  • bobkový list, rozmarýn, česnek,
  • sůl, pepř.

Ingredience - dušené zelí:

  • 400g kysaného zelí,
  • 1 velká cibule,
  • olej/sádlo,
  • ocet, cukr, sůl, kmín.

Ingredience - bramborovo-sýrové placky:

  • 900 g brambor,
  • 1 celé vejce a 1 žloutek,
  • 150 g nastrouhaného sýru Braunauer,
  • olej na smažení,
  • sůl.

Postup přípravy: 

Bůček nakrájíme na porce, kůži ostrým nožem nařežeme do mřížky. Důkladně osolíme, opepříme, dáme do hlubšího pekáče (nebo litinového hrnce) společně s bylinkami a česnekem. Zalijeme zhruba 1 kg vepřového sádla tak, aby byl bůček ponořen. Dáme péct do rozpálené trouby na 130 °C, pečeme 3-5 hodin.

Kysané zelí slijeme (trochu nálevu si necháme na závěrečné ochucení) a překrájíme na menší kousky. Nadrobno nakrájenou cibuli na oleji nebo sádle osmažíme do zlatova. Přidáme zelí, kmín, podlijeme trochou vody a dusíme doměkka. Na závěr přidáme cukr, ocet a sůl dle chuti.

Na bramborové placky si předem krátce uvaříme brambory, stačí 10-15 minut. Po vychladnutí je nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme vejce a žloutek, sůl a nastrouhaný sýr Braunauer. Důkladně promícháme a pomalu smažíme na menším množství oleje. Placky lze také připravit v troubě na pečícím papíře na 175 °C, pečeme 15 minut.

Dobrou chuť!